Bursa 2 Şubesi

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİNİN YERLEŞKE SORUNU NE OLACAK

Eğitim- Bir -Sen Bursa 2 No’lu şube yönetimi olarak Bursa Teknik Üniversitesi sendika temsilciliğimize ziyarette bulunduk.

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’i makamında ziyaret ettik. Ziyaret esnasında çeşitli konularda istişare etme imkanı bulduk. Rektör Prof. Dr. Arif Karademir üniversite ile ilgili kapsamlı bilgi verdi ve yaşadıkları çeşitli sorunlardan bahsetti. Eğitim- Bir -Sen Bursa 2 No’lu Şube Başkanı  Öğr. Grv. İlyas Kaya yapılan görüşmelerden sonra üniversite sorunları ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu.

Kaya; “Bugün şehrimizin sahip olduğu ikinci devlet üniversitemiz Bursa Teknik Üniversitesi, yenilikçi üniversite sloganıyla akademisyenleri, idari personeli ve öğrencisi ile şehrimize öğrenci kazandırmakta ve gelişim gösterme çabasındadır. Sanayi şehri olan ilimizde Teknik Üniversiteye sahip olmanın önemi büyüktür. Ancak Bursa Teknik Üniversitesi kurulduğu 2010 yılından bu yana yer tahsisi konusunda değişik vaatler ve engeller ile karşı karşıya kaldı. Öncelikle ilk kurulurken bugün Şehir Hastanesi’nin yükseldiği alan için kampüs sözü verildi. Daha sonra Kestel ilçesinde gösterilen ve hakkında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 9 Eylül 2013 tarihli ve 48376342-611.02-549485 sayılı ÇED raporu ile olumsuz görüş verdiği bölge kararlaştırıldı. Söz konusu bölgeye üniversite kurmanın neredeyse imkansız olduğunun farkında olan üniversite yönetimi, mecburen yüklü maliyetli kamulaştırma işlemini tamamladı ve proje çalışmalarını hızla bitirdi. Ve nihayet 15 Temmuz hain kalkışma ve ihanetin ardından FETO soruşturması kapsamında örgütün Yıldırım ilçesinde bulunan Orhangazi Üniversitesi kapatılınca devlete devredilen eğitim kampüsü geçici olarak Bursa Teknik Üniversitesinin kullanımına tahsis edildi. Geçici tahsis edilen kampüs alanı; Türkiye standartlarının çok üstünde, yeni, konforlu ve üniversitenin büyüme hedefine uygun metrekareye sahip. Söz konusu kampüs, üniversitenin mevcut öğrenci potansiyeline göre inşa edilmekte ve bütçe ayrılmaktadır. Hangi nedenlerle burası bırakılacak da yüz milyonlarca lira harcanarak yeni bir yerleşke inşa edilecek. Kaldı ki bu kampüs başka bir kuruma verilirse, yeniden inşa edilmesi gerekecek ve milyonlarca lira tekrar harcanacaktır.

            Eğer şehrin doğusunun gelişmesi için üniversite kuruluyorsa Büyükşehir beledeye binası, adliye vs  gibi  kamuya ait binalar neden şehrin doğusuna yapılmadı. Öğrenciler deney malzemesi yapılamaz. Çalışan personelin moral ve motivasyonu zinde kalmak zorundadır.

         Bursa Teknik Üniversite için, Kestel ilçesinde üniversiteye ‘kampüs yapın’ diye gösterilen alana sadece altyapı ve yol çalışmalarını yapmak için 70-80 milyon TL’lik bütçe ayrılması ve tamamını bitirmek için yaklaşık 700-800 milyon TL harcama yapılması gerekmektedir. Hali hazırda eğitim – öğretim hizmetini rahatlıkla sürdürdüğü Mimar Sinan kampüsünün Bursa Teknik Üniversitesine geçici değil, daha önce FETÖ ihanet şebekesine söz verilen alanları ile kalıcı tahsisle verilmesi gerekmektedir. Şuan faaliyetini sürdürdüğü Mimar Sinan kampüsündeki mevcut binaların eksiklikleri tamamlanarak ve yeni binalar yapılarak istenilen büyüklüğe daha az bütçelerle ulaşabilir. Kampüs yer tahsisi kalıcı hale gelmelidir.  Bulunduğu kampüslerde, bina ve taşınma süreçlerini düşünmeden Teknik Üniversite olan üniversitemize,  hızlıca gelişimini sağlama ve öğrencisini yetiştirme imkanı verilmelidir.” şeklinde konuştu.

Bursa Teknik Üniversitesi sendika temsilciliğine yapılan ziyarette üyelerimizin sorunları ve ortak çözüm önerileri de dile getirildi.